Henk van Aalstede

Het hierna volgende artikel betreft een verslag van een interview met de heer Van Aalstede dat in juli 2000 in het clubblad heeft gestaan. Rogier van den Oever was de interviewer. 

Henk van Aalstede

woonplaats: Amsterdam

geboren: te Amsterdam op 7 April 1946

gehuwd, 3 kinderen

opleiding: Werktuigkundige, bestemd voor de K.L.M.  het pakte echter anders uit.
 

In het dagelijkse leven is Henk van Aalstede directeur / eigenaar van NOVA import, een bedrijf dat zich al meer dan 25 jaar bezig houdt met de import en fabrikage van auto ‘s.

 

We hebben Henk geïnterviewd omdat hij degene was die, in 1974, de allereerste Spartan in Nederland introduceerde.

 

Henk, hoe kwam je in auto business terecht?

 

Puur uit hobby, ik viel eerst op een Nova GT een op VW basis gebouwde kitcar, ik kon die bouwen in de garage van een goede kennis van mijn ouders. Echter met het afsluiten van een contract met de fabrikant liep alles niet zo naar wens. Ik stuitte toen in een KitCar blad op een advertentie, die mijn belangstelling wekte.

 

Was dat de kennismaking met de Spartan?

 

Min of meer. Ik bezocht in 1974, in Earl’s Court, de London Racing Car Show en kwam daar op de stand van Jim McIntyre terecht, die net gestart was met de Spartan op Triumph basis. Het was meteen raak, ik viel ter plekke voor het ontwerp en zei tegen Jim; (het was de laatste dag van de show) ik kom je morgen opzoeken. Zo gezegd zo gedaan en een contract was snel geregeld. Toen was ik importeur van Spartan kitcars in Nederland. Nadat ik een tweetal Spartans zelf had gebouwd, begon ik ook met de verkoop van de bouwpakketten. Ik heb toen ook nog een replica van de MG - TF op Triumph Herald vertegenwoordigd, maar dat was nadat ik al enige tijd de Spartans in mijn programma had.

Hoeveel van die Triumph Spartan zijn er verkocht tijdens jouw importeurschap?

Dat moeten er rond 40 geweest zijn. Ik kan dat nog precies nagaan, ook de namen en adressen heb ik nog, alleen... ik zit in de overgangsfase naar een nieuw bedrijfsonderkomen en ik kan die informatie op dit moment moeilijk voor de dag halen, maar dat komt nog. Die krijg je van me. In het begin werd er maar wat aan gerotzooid in Engeland, mallen waren er niet of nauwelijks maar dat veranderde tijdens onze samenwerking. Toen in 1986 de Ford Spartan de Triumph versie ging vervangen heb ik min of meer afgehaakt. Ik verwachtte, gezien de strenger wordende regelgeving, problemen met het verkrijgen van een typegoedkeuring.

Dat de Ford Spartan uiteindelijk toch levensvatbaar was had ik niet voorzien. Ik heb nog bemiddeld bij het verkrijgen van een tweedehands Spartan voor Wil Hartsuiker, die voornamelijk geïnteresseerd leek te zijn in het rijden van wedstrijden. Later heeft hij het Spartan importeurschap overgenomen.

Ik had inmiddels mijn interesse meer naar de Cobra verlegd, een auto waar ik nu nog steeds exemplaren van assembleer en verkoop.

Ik heb daarvoor een machinepark waarmee ik letterlijk alles kan maken wat voor een prototype of een kleine­seriefabricage nodig is. Buigingskrachten op de computer zichtbaar maken met behulp van rekstrookjes. Schokbrekertesten in real-time. Vormen van uitlaten in staal of RVS, draaien, frezen, plasmalassen en snijden, gieten via de verlorenwas methode, alles kunnen we.

Ook complete interieurs worden in eigen beheer gedaan. Een Cobra met Shelby registratie van een klant van mij won een eerste prijs voor de mooiste replica. Wij hadden een rollend chassis geleverd met motor en versnellingsbak en een kompleet interieur in Conolly leder en wollen tapijt ( op kleurspecificatie van de klant).

Dat geeft mij een kick, meer dan het geld wat ik er mee kan verdienen. Dat heb ik trouwens mijn hele leven al gedaan, meer werken voor het plezier dan voor het geld wat het opbrengt. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.

Als ik nu wat namen noem; hoe reageer je daar dan op ?

Brand maar los.

Jim McIntyre

Een introverte zakelijke man, is begonnen met het overbruggen van de kloof tussen onbetaalbaar origineel en armeluis oldtimer met zijn Spartan ontwerp. Zijn broer Ian, een aimabel academicus en artist, maakte een schilderij met de Spartan in company colors. Vader McIntyre was aannemer en ook enigszins excentriek, hij had in zijn huis een aparte kamer met daarin een Bentley open tourer. Jim had voor zichzelf een Spartan met een Lotus Cortinamotor erin, dat liep hard.....!

Er liep overigens op het Spartan fabrieksterrein een soort wolfshond rond waar het personeel echt bang voor was, ik kon met dat beest lezen en schrijven.

Steve Beardsall

Was mijn gast op de show Cabrio ’86. Aardige vent.

Brinkman

Mijn contactman en informatiepunt bij het R.D.W. Integer mens.

Hartsuiker

Geen commentaar!

v.d. Woude

Een paar maal ontmoet op tentoonstellingen, leek me een aardige, serieuze man.

Welke hobby’s heb je?

Werken, snorkelen, duiken, racen (met licentie), zeilvliegen (met brevet), voorzitter stichting kampeerterrein, pistoolschieten, luisteren naar klassieke en 60er en 70er jaren muziek en nog een paar dingen die me nu even niet te binnen schieten.

Heb je zelf nog een Spartan en kunnen we je inschrijven als lid van de vereniging?

Ik heb naast een Rolls Royce Silvershadow ook nog een Spartan waar mijn vrouw meer dan 15 jaar in heeft gereden maar die is nu meer te kenmerken als schroothoop. Ook heb ik nog een MG-TF replica overgehouden uit het verleden. Mijn echtgenote verplaatst zich er van tijd tot tijd in. Wat betreft een lidmaatschap; nee, maar Nova Import wil wel in het clubblad adverteren.

 

Nawoord Rogier van den Oever:
Praten met Henk van Aalstede is voornamelijk luisteren naar een gedreven man, die van alle markten thuis is, die met machines net zo goed als met computers uit de voeten kan. Een inventieve man die in zijn bedrijf zowel zijn hobby als zijn broodwinning verwezenlijkt ziet. Het interview vond plaats niet in zijn bedrijf, maar op een neutrale plaats in Amsterdam zodat Uw verslaggever ‘s morgens om half elf al in de kroeg zat.

Er is toch geen beter leven dan een goed leven; zeg nou zelf.