Historie Spartan

Once upon a time...
Hierna volgt de "officiële" geschiedenis van de Spartan. Rogier van den Oever heeft ook de Nederlandse geschiedenis vastgelegd. Zijn verhaal vindt u hier.
 
James Alistair McIntyre is de man achter de "Gentleman's Sporting Carriage" zoals hij de Spartan in zijn folder graag aanprees.
Zoals zijn naam reeds doet vermoeden is James uit Schotland afkomstig. Hij studeerde medicijnen, maar het land verloor een aankomend dokter, zijn passie voor auto's was de oorzaak van het afbreken van zijn studie en hij begon een kleine garage in een achteraf straatje.Zoals alle begin was ook het zijne moeilijk, een garagebox en een fiets was alles wat hij tot zijn beschikking had. James leerde het vak "the hard way" met het opkopen en herstellen van wrakken. In de loop van de tijd zijn heel wat sportwagens door zijn handen gegaan; MG Midget, MGB, Morgan, Lotus, Jaguar E types, Aston Martin etc. Langzamerhand gingen de zaken wat beter en hij ontgroeide diverse locatie's. Er werd niet echt veel verdiend en wat er binnenkwam werd grotendeels opnieuw geinvesteerd, maar het was een goede leerschool. Rond 1973 had hij iedere sportwagen, van Spitfire tot Aston Martin, tot het laatste schroefje onder handen gehad en opnieuw opgebouwd. Hij vond toen al dat de sportwagens die destijds op de markt werden gebracht niet voor de eeuwigheid waren gemaakt en dacht het beter te kunnen. Dat was de grondgedachte die de geboorte van de "SPARTAN" tot gevolg had.

Zijn idee om een sportwagen als kit-car op de markt te brengen was niet nieuw. Er waren al kits op de markt (VW buggy), maar hij vond ze lelijk en goedkoop uitziend. James redenering was; omdat de klant de arbeid verrichtte, kon hij goed materiaal leveren en toch relatief laag in prijs blijven met een kit, met een vooroorlogs design. Een degelijk chassis en een met aluminium bekleed koetswerk, dat geheel door de afnemer kon worden gemonteerd. Een kwaliteits old-timer met een jaren '30 uitstraling.

De start was in 1973. De eerste Spartans waren gebaseerd op het chassis en het loopwerk van de Triumph Herald en ook de Vitesse. Toen de Triumph als donor auto schaars begon te worden, ontwikkelde James een eigen Spartan chassis met behulp van Ford Taunus ( Cortina) onderdelen voor het loopwerk. Voor zichzelf had hij een Spartan met een Lotus Cortina motor, dat ding ging als de brandweer volgens H. van Aalstede, die James tot zijn goede vrienden rekent. Van Aalstede, eigenaar van Nova Import uit Amsterdam, is degene die de visie had om de Spartan in Nederland te importeren. Vele tientallen Triumph Spartan's, de Mk I, werden door hem in Nederland verkocht. Toen de Mk II werd geintroduceerd trok van Aalstede zich terug als importeur.

Er zijn in Engeland ruim 3000 Spartan kits verkocht in de loop van de jaren. Ook de Treka, een soort terreinwagen, kwam uit de Spartanfabriek. In 1995 kwam er een eind aan de productie door, voor ons onopgehelderde oorzaak. Vlak voor de fabricage overgeheveld zou worden naar een nieuwe fabriekshal in Pleasley Vale Mansfield in Nottinghamshire werd bekend dat de productie van Spartan-kits was gestopt en is tot op heden niet meer hervat.
 
Een herstart is, gezien de verscherpte EU regels, ook niet waarschijnlijk.
 
Rogier van den Oever heeft de historie vanuit de Nederlandse kant beschreven, lees meer.......